
Бути чи, не бути геморою…
«Краще попередити захворювання, ніж його лікувати» — ця проста істина відома усім.
Чи замислювались Ви, звідки береться така неприємна хвороба як геморой? Напевно, більшість відповість, що від тяжкої праці. Але це не зовсім так. Ми спробуємо розібратися в цьому.
Однією з причин геморою є закрепи та в меншій мірі проноси. Вони з’являються як наслідок погрішностей у харчуванні. Жирна, копчена, гостра їжа; алкогольні та слабоалкогольні напої; недостатня кількість супів, каш, овочів та фруктів – все це призводить до дисфункції кишківника. Також велике значення у виникненні закрепів має водний режим: достатня кількість якісної питної води, морсів, компотів, соків, кисломолочних продуктів (кефіру, ряжанки, закваски тощо).
Не менш важливою є гігієна промежини, а саме: після кожного спорожнення кишки потрібно підмиватися водою, а не використовувати папір!
Як це не дивно, але натільна білизна теж має значення. Вона повинна бути з натуральної тканини, не бути надто прилягаючою (тісною).
Підняття важкостей має бути помірним і короткочасним.
Позбудьтесь «бібліотеки» в туалеті! Довготривале сидіння сприяє виникненню геморою.
Достатній руховий режим є запорукою того, що Ваш кишківник завжди буде працювати правильно.
Будьте здорові!
Андрієць Володимир Савич, кандидат медичних наук, хірург-проктолог.
06/06/2016